Retningslinjer for bruk av kapslede kilder ved IFT
From ift
- Alle flyttbare strålingskilder skal oppbevares i en av instituttets blysafer eller annet spesifisert avskjermet kammer når de ikke er i bruk.
- Inn- og utlogg skal føres når kildene tas ut fra lagringsplass for bruk og returneres.
- Etter avsluttet bruk skal kildene bringes tilbake til oppbevaringssted så fort som mulig. Ingen kilder skal unødig bli riggende rundt i laboratoriene. Kildene skal fortrinnsvis bringes tilbake til lager ved arbeidstidens slutt. Dersom kilder mad aktivitet under 1MBq skal benyttes flere dager i strekk kan de bli liggende over natten i apparatoppstilling dersom dette ikke kan medføre nevneverdig dosebelastning for personer som skulle oppholde seg i laboratoriet. Stråleområdet merkes i slike tilfeller med propelltape eller skilt, og laboratoriet skal låses når det forlates.
- Når kildene er i bruk, så skal det sørges for avskjerming for å unngå unødig dosebelastning.
- Dersom de benyttede kildene har en aktivitt over "unntaksgrensen" (1 Mbq for de fleste kilder), må også dosebelastning vurderes. Dette gjøres enklest ved å utføre en måling med Geigerteller som er kalibrert slik at dosebelastning kan avleses direkte (vanligvis i µSv/time). IFT hart en teller som kan utlånes til dette formål. Unntaksgrenser finnes i vedlegg til Strålevernsforskriften.
- Hvis bruken av kilder kan gi en dosebelasting some er over 1 mSv/år skal bruker utstyres med dosimeter. Vurdering av antatt årlig dosebelastning foretas av instituttets strålevernskoordinator i samråd med aktuell forskningsgruppe. Dosimeter bestilles ved henvendelse til Margun Solheim.
- Det er veileder eller kursleder sitt ansvar å påse at disse retningslinjer blir fulgt når studenter arbeider med strålekilder.
Bjarne Stugu er Strålevernskoordinator ved IFT